GRIEP VOORKOMEN

Maandelijks thema

GRIEP VOORKOMEN

Een gezonde voeding en voldoende nachtrust,ontspanning en lichaamsbeweging zijn al enkele heel belangrijke tips om griep te voorkomen.

Tijdens een grieppandemie is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je ook ziek wordt. Maar je kunt wel iets doen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen. Een aantal tips.

Bescherm anderen

Net zomin als je helemaal kunt voorkomen dat je zelf ziek wordt, kun je ook niet helemaal voorkomen dat je anderen aansteekt. Je bent namelijk al besmettelijk voordat je klachten krijgt.

Maar wanneer houdt het op? Voor virusinfecties geldt: zolang je last hebt van snotteren, hoesten, diarree, braken of koorts scheid je virus uit en ben je besmettelijk.

Ben je aan de beterende hand, dan zijn er antistoffen in omloop en komt er geen virus meer vrij. De strijd is gestreden, al heb je nog wel last van de schade.

Hoe kleiner, hoe ­besmettelijker?

Kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen. Dat komt doordat ze nog weinig immuniteit hebben ­opgebouwd tegen ­infecties. Ze worden bij wijze van spreken ziek van alles wat langskomt, terwijl de meeste ­virussen en bacteriën op volwassenen al geen grip meer hebben. De kans dat je ziek wordt van een ziek kind, is dus kleiner dan de kans dat je ziek wordt van een andere volwassene.

 

Wel of niet aangestoken?

Ben je op bezoek geweest bij een grieperig persoon, dan weet je meestal binnen drie dagen of je bent 'aangestoken'. Dat is de incubatietijd voor griep en de meeste verkoudheden.

  • Zorg dat je in goede conditie bent.
  • Beweeg en zoek de buitenlucht op.
  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
  • Hoest en nies in de elleboog.
  • Maak voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon.
  • Ventileer woon- en slaapruimten.
  • Wrijf je handen regelmatig in met handalcohol.

 

De winter is nog niet voorbij :

 

Momenteel zijn veel mensen ziek, dit is niet ongewoon voor het einde van de winter: onze reserve is op, de batterijen zijn niet meer opgeladen. Ook onze zonne-vitaminen ( vitamine D ) zijn volledig opgebruikt, studies wijzen uit dat 75 % van de bevolking een tekort heeft aan vitamine D, wat resulteert in een verlaagde immuniteit.

 

Weet dat er zowel bij griep, als bij verkoudheid natuurlijke producten zijn die kunnen vermijden dat je echt ziek wordt, op voorwaarde dat je start van zodra de eerste symptomen zich aandienen.

 

Pelargonium sidoides is een plant, die zo sterk werkt bij beginnende verkoudheid, dat ze zelfs als geneesmiddel werd geregistreerd .

Nog meer antivirale planten: ravintsara, kruidnagel, gember, kaneel, tea tree, echinacea, ...

 

Specifiek naar griep toe zijn er ook homeopatische middelen die kunnen vermijden dat de griep echt doorbreekt, als je ze neemt van zodra de eerste symptomen zich manifesteren. Deze kunnen ook preventief gebruikt worden, bvb. 1x per week, tijdens de griepperiode.

 

Om complicaties te vermijden: neem voldoende rust, drink veel water, kruidenthee of soep.

 

In een volgende mail bespreken wij wat je kan doen preventief bij hooikoorts en andere allergie, alsook de vasten- en reinigingskuur , want daar is het nu nog iets te koud voor.