ZONNEBESCHERMING

Maandelijks thema

Zonnebescherming: 10 tips voor een optimale bescherming

 

 

  1. Vermijd de middagzon (11u-15u). Activiteiten in open lucht kan u beter vóór of na de middag plannen.

  1. Bescherm uw huid met aangepaste kledij. Textiel biedt efficiënte bescherming tegen de zon, afhankelijk van de aard en de dikte van de stof. Vergeet ook niet uw hoofd en ogen af te schermen!

  1. Zoek altijd de schaduw op. Opgelet echter: in de schaduw is de UV-straling wel minder maar toch nog steeds aanwezig! Een aanzienlijk deel van de zonnestralen kan door sneeuw, water en zand verspreid en weerkaatst worden.

  1. Bescherm de delen van de huid die niet door kledij afgedekt zijn, met aangepaste zonneproducten. De onafhankelijke ziekenfondsen betalen tot €10 per gezin terug op zonneproducten!

  1. Denk eraan de zonnecrème tijdig aan te brengen, dit wil zeggen (30 minuten) vóór u in de zon komt.

  1. Denk bij de keuze van uw zonneproducten ook aan een voldoende bescherming tegen UVA-stralen. De meeste courante zonnecrèmes van tegenwoordig bieden dergelijke bescherming.

  1. Vergeet vooral de lichtgevoelige plaatsen niet!

Breng de zonnecrème altijd overvloedig aan en smeer alle lichaamsdelen die aan de zon blootgesteld zullen worden, in. Delen die vaak vergeten worden: de oren, het gezicht en het hoofd, de nek, de rug en het decolleté alsook de bovenkant van de voeten. Op die plaatsen geeft u de zon de kans schade te berokkenen.

  1. Totale bescherming bestaat niet!

Zelfs zonneproducten met een hoge beschermingsfactor kunnen niet alle UVstralen tegenhouden. Een zekere hoeveelheid UV-licht dringt altijd tot de huid door en kan zowel een schadelijk als positief effect hebben..

  1. Vergeet ook niet regelmatig nieuwe crème aan te brengen, want zwemmen, zweten of uitdroging van de huid kunnen een deel van de bescherming doen verdwijnen. Opgelet echter: indien u de eerste tekenen van een zonnebrand al voelt of ziet, betekent dit dat u al te lang in de zon gebleven bent, en heeft het geen zin meer extra zonnecrème op te smeren om het euvel te verhelpen.

  1. Na het zonnen raden wij u aan een douche te nemen en uw huid met een vochtinbrengende lotion te masseren.